Proiect Bilateral

„Cultura Romă, Cultură Europeană”

Despre

”Cultura romă, cultură europeană” a fost proiect de mobilitate finanțat prin granturi SEE în care Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă a participat, prin intermediul a doi reprezentanți, la întâlniri cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter în Oslo, Norvegia.

În cadrul acestei vizite reprezentanții celor două ONG-uri au purtat discuții în vederea realizării unui proiect cultural pe tema multiculturalismului și a elementelor culturii rome pe care îl vor depune împreună.

Scop

Scopul acestui proiect a constat in relevarea asemănărilor și deosebirilor dintre tradițiile minorității rome din Norvegia și România și importanța culturii rome în context European.

Prima parte

Întâlnirea dintre membrii ATDD și Romers Rettigheter a avut loc la Muzeul Holocaustului din Oslo. Acestia au ținut un moment de reculegere pentru victimele Holocaustului și au dezbătut efectele catastrofale pe care le pot avea discriminarea, rasismul, xenofobia și discursul instigator la ură. Vizita a subliniat încă o dată importanța și necesitatea pe care viitorul proiect de promovare a culturii rome ca parte a patrimoniului cultural european o are pentru promovarea toleranței.

În timpul celei de a doua părți a vizitei de 5 zile în Oslo, reprezentanții Asociației Tineri pentru Dezvoltare Durabilă au susținut împreună cu președinta Romers Rettigheter activități de advocacy pentru cetățenii romi aflați în situații de risc, solicitând respectarea drepturilor conferite de către legea norvegiană. În această problematică, delegații ATDD și președinta Romers Rettigheter au mers la un spital aparținând Primăriei din Oslo, unde au fost însoțiți de un grup de 20 de cetățeni romi fără adăpost pe care i-au asistat în depunerea cererilor de oferire a unui ajutor de urgență garantat de către legea socială norvegiană.

A doua parte

Ultima parte

Încheierea acțiunii de mobilitate a constat în definitivarea discuțiilor asupra formei și implicării ambelor asociații în activitățile viitorului proiect care va atinge prin promovarea culturii rome, teme transversale precum combaterea discriminarii, a rasismului și a discursului instigator la ură. Președintele Asociației Tineri pentru Dezvoltare Durabilă și președintele Romers Rettingeter și-au strâns mâna spre a simboliza încheierea unui acord de parteneriat pentru realizarea proiectului cultural.

“În spațiul european este nevoie de programe de combatere a rasismului, discriminării și discursului instigator la ură deoarece în perioade de criză extremismul violent cunoaște o dezvoltare amplă.”

-Valentin Mărișoiu

Părerea noastră