top of page

    Interesul pentru dezvoltarea locală şi regională este relativ recent atât la nivelul politicilor publice, cât şi la nivelul studiilor academice, accentul punându-se pe dezvoltarea la nivel naţional. ATDD îşi propune să realizeze strategii de dezvoltare locală, prin care comunităţile şi grupurile de acţiune locală să beneficieze de sprijin economic şi facilitarea accesului la informaţii. Această iniţiativă va încerca să reducă decalajele structurale dintre regiunile României, să promoveze o dezvoltare susţinută şi echilibrată, promovând oportunităţi reale pentru toţi.

    Principalele arii de activitate pe care ATDDE urmăreşte să le dezvolte, atât la nivel local, cât şi regional, sunt cele care ating politicile regionale şi anume: cultura şi patrimoniul, turismul, educaţia şi formarea profesională, protecţia mediului. 

Anchor 6

      Până nu demult principiul dezvoltării durabile cuprindea trei axe prioritare : sustenabilitate socială, economică și protecția mediului. Recent, conceptul s-a extins și asupra dimensiunii culturale, iar astăzi vorbim din ce în ce mai des despre cultură ca fiind un al patrulea pilon al dezvoltării durabile.

     Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa își propune, din acest punct de vedere, să atragă atenția asupra posibilității de dezvoltare economică prin cultură și asupra necesității noastre de a investi în sectoarele culturale și creative pentru a genera creștere economică sustenabilă. Fie că ne referim la patrimoniu cultural, la artele spectacolului, arte vizuale sau media, industriile culturale constituie, în prezent, unul dintre cele mai  dinamice sectoare economice ale Europei. Nu ne mai rămâne de făcut decât să valorificăm acest potențial, iar de aceea ATDDE urmărește să promoveze activități culturale și să dezvolte proiecte creative în rândul oamenilor talentați și cu inițiativă.

         Totodată, industriile creative reprezintă motorul esențial al diversității culturale. Într-o Europă multiculturală preocupată de protejare a  patrimoniului cultural și natural al fiecărei comunități în parte, ATDDE urmărește, prin proiectele derulate, să întărească dialogul cultural, încurajând și promovând diversitatea în cultură și artă.

Cultură și patrimoniu

Anchor 7

Turism

              Turismul este un   organism   major  inter-guvernamental,  ce  susţine  dezvoltarea  economică prin creşterea veniturilor, crearea locurilor de muncă şi contribuie la reducerea disparităţilor regionale.

           Turismul din România se bucură de o diversitate tradiţională, de peisaje pitoreşti şi de o gamă largă de posibilităţi de petrecere a timpului liber. România este traversată de apele Dunării, înconjurată de frumoşii şi împăduriţii Munţi Carpaţi, iar Delta Dunării este a doua ca mărime şi cea mai bine conservată din deltele europene. Marea bogăţie culturală şi tradiţională este concretizată prin atâtea mănăstiri de o inegalabilă măiestrie şi frumuseţe, ruine de cetăţi din vremurile demult apuse, dar care atestă naşterea şi continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Afirmarea cererii turistice şi dinamica acesteia în România sunt determinate de o serie de factori demografici, psihologici, organizatorici, care joacă un rol decisiv în cadrul diferitelor segmente de turism.

         Prin intermediul resurselor naturale, umane şi financiare, ATDDE îşi propune să genereze efecte sociale şi economice care vor duce către o creştere a eficienţei economice şi a civilizaţiei.

Educație și formare profesională

 

        Pentru noi învăţarea nu se opreşte după terminarea studiilor. În fiecare zi oamenii acumulează noi cunoştinţe şi îşi dezvoltă noi aptitudini, atât într-un mod formal, cât şi informal, fie că se află la şcoală, la locul de muncă sau sunt implicaţi în activităţile obişnuite ale comunităţii. De aceea Asociaţia Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa îşi doreşte să dezvolte metode flexibile de învăţare pe tot parcursul vieţii şi să îmbunătăţească accesul la învăţare şi formare profesională de calitate, având în minte un singur scop : să încurajeze oamenii să-şi descopere şi să-şi folosească aptitudinile, conştientizând importanţa învăţării continue.

 

         Pentru atingerea acestui scop, ATDDE iși propune să deruleze activități prin care să sprijine :

 

  •       Dezvoltarea serviciilor de orientare și consiliere în scopul creșterii performanțelor  educaționale și a ratelor de tranziție către nivele superioare de învățare;                                     

  •        Dezvoltarea și diversificarea ofertelor educaționale și de formare profesionalăƒ

  •     Inovarea și dezvoltarea instrumentelor și mecanismelor pentru îmbunătățirea accesului la educație și formare profesională pentru toțiƒ.

  

Anchor 8
Anchor 9

Protecția mediului

         Degradarea mediului este o problemă a tuturor, pe de o parte a dezvoltării societăţii, iar pe de altă parte a redresării, conservării şi ocrotirii mediului.

         O strategie privind protecţia mediului trebuie să definească liniile generale, principiile, direcţiile, obiectivele şi criteriile de identificare a acţiunilor care să conducă la o dezvoltare economică şi socială durabilă şi care să ţină seama de problematica privind mediul.

       Fără ocrotirea mediului nu se poate asigura dezvoltarea durabilă. Dezvoltarea durabilă include protecţia mediului, iar protecţia mediului condiţionează dezvoltarea durabilă. Strategia protecţiei mediului se regăseşte prin urmare, prin coordonatele sale esenţiale, în strategia pentru dezvoltare durabilă.

       În acest sens Asociaţia Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa îşi propune să dezvolte proiecte şi să desfăşoare activităţi în concordanţă cu aceste strategii, care să ajute la conştientizarea şi implicarea autorităţilor şi comunităţilor locale în cât mai multe acţiuni de protecţie a mediului.

bottom of page