Nevoia romilor de peste hotare
Oslo, un oraş plin de istorie, punct important naval şi al comerţului, cu un nivel de trai considerat de unii printre primele poziţii în clasamente, prezintă în zilele noastre o perspectivă mai delicată a unui val de imigranţi dornici de o viaţă mai bună, care ajung să meargă din stradă în stradă, în lipsa unui adăpost. În timp ce vorbim pe străzile oraşului Oslo, seară de seară, regăsim un număr considerabil de cetăţeni români de etnie romă, aflaţi în imposibilitatea de a-şi găsi un loc unde să se odihnească. Vedem la fiecare trecere de stradă un om cu mâna întinsă şi cu o privire îndurerată, cerând ajutor şi sprijin pentru a aduce acasă ceva familiei, copiilor şi dorinţa de a găsi o oportunitate de angajare.
Cum de regăsim această tristă imagine într-un loc al bunăstării? Răspunsul este unul complex, influenţat de multe circumstanţe ce fac din nefericire ca unii oameni să ajungă într-o situaţie de risc, având doar posibilitatea de a se baza pe ajutorul altora.
Într-adevăr, vedem o imagine neplăcută, iar ca reprezentanţi ai sectorului nonprofit trebuie să avem ca valoare intrinsecă responsabilitatea, definită prin implicare şi căutarea soluţiilor şi să le oferim oamenilor posibilitatea de a avea un trai decent, de a avea o şansă. Identificăm o serie de probleme pe care un cetăţean rom aflat pe aceste meleaguri le are, de la bariera lingvistică, la imposibilitatea de a citi şi a scrie, în unele cazuri, alături de dificultatea a-şi cunoaşte drepturile şi de a avea posibilitatea unei subzistenţe.
Asociaţia Tineri pentru Dezvoltare Durabilă consideră că printr-o serie de proiecte, iniţiative şi activităţi care au ca scop susţinerea şi îndrumarea oamenilor din stradă, le-ar putea oferi posibilitatea spre a reuşi, de a accesa un loc de muncă cu o salarizare bună şi de a-i face conştienţi de drepturile şi oportunităţile pe care le au.