top of page

Proiectul Work for yourself s-a desfășurat între 12-22 septembrie la Vatra Dornei și a abordat tema antreprenoriatului. Work for yourself a fost dezvoltat în cadrul programului ERASMUS+, la acesta participând și doi dintre voluntarii ATDD

Work for Yourself

DESPRE

CONTEXT

Statisticile ne arată că în România 1 din 10 tineri reușește să devină antreprenor, comparativ cu Polonia, unde 7 din 10 tineri aleg acest drum. Antreprenoriatul a devenit astăzi un subiect de interes în rândul tinerilor, care se orientează către oportunități de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă, atât din România, cât și din străinătate

Este noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Acesta va integra șapte dintre programele europene de finanțare actuale:

  • Învățare pe tot parcursul vieții

  • Tineret în acțiune

  • Erasmus Mundus Tempus                                                                     

  • Alfa

  • Edulink

  • Programul pentru cooperare cu țările industrializate

Programul a fost lansat la începutul anului 2014 și va fi operațional pană în anul 2020, facând parte din cadrul multi-anual de finanțare al Uniunii Europene.

ERASMUS+

DO GREAT  THINGS

Proiectul a fost organizat de către asociația Do Great Things, a cărei misiune se axează pe dezvoltarea unor rețele la nivel național și internațional în rândul tinerilor, studenților sau formatorilor de diferite naționalități și culturi. Proiectele desfășurate de D.G.T. abordează subiecte precum:

 

✓schimbul intercultural                                                                             

✓educația non-formală

✓ecologie

✓schimbările climatice   

✓dezvoltarea durabilă

✓spiritul antreprenorial

✓creativitatea                                                                                     

✓drepturile omului

✓cetățenia europeană

✓politica internațională (geopolitică)

✓comunicare.

“Participând la acest proiect am dobândit cunostințe și informații prețioase pentru dezvoltarea armonioasă ca viitor tânăr antreprenor. Activitățile din cadrul proiectului „Work for Yourself” au fost foarte bine structurate, reușind să redea pașii care trebuie urmați în dezvoltarea unei afaceri, legislația care trebuie respectată, documentația, dar și ce riscuri există.

 

Experiența a fost benefică și din prisma varietății culturale, dar și pentru a înțelege ce șanse aș avea ca tânăr antreprenor într-o altă țară. De exemplu, am învățat că în Polonia îți poți înregistra propria afacere doar în câteva ore, având posibilitatea de a-ți înscrie firma completând un formular online.”

 

Cristian  Crețu, student anul III

 

”Pentru mine, Erasmus+ înseamnă o formă de educare interactivă pentru tineri proaspăt intrați la facultate, care nu au avut încă experiența unui loc de muncă sau care, pur și simplu, doresc să găsească un drum în viață.

Din punctul meu de vedere, educația informală este foarte bună datorită faptului că îți permite să înveți într-un mediu prietenos. Atenția participanților este acaparată mult mai ușor pe parcursul unei activități, prin intermediul interacțiunii permanente cu ceilalți colegi și a jocurilor de echipă. O astfel de activitate în cadrul proiectului a fost Derdiens, care a avut ca scop construirea unui pod lucrând în echipă, respectând în același timp reguli pentru ca totul să funcționeze cum trebuie.

 De asemenea, un astfel de proiect te ajută să înțelegi și realitățile culturale din celelalte țări. De exemplu, de la Felipa din Portugalia am aflat că acolo nu se poate prinde pește din ocean în timpul săptămânii, ci numai în week-end; de la Marek am aflat că în Polonia există un singur formular prin care poți să îți deschizi un O.N.G. Mi-am făcut prieteni noi, nu numai din România, dar și din țările europene. Am înțeles care sunt valorile culturale și obiceiurile în țările participante și, mai important, am reușit să le înțeleg interacționând chiar cu cei de acolo.

 După acest proiect am rămas cu un bagaj nou de cunoștințe antreprenoriale, am învățat cum să fac un business plan, cum să lucrez în echipă sau cum să susțin prezentarea unui proiect cu ajutorul unui flip chart. Din perspectiva mea, pentru a fi un antreprenor de succes trebuie să îți asumi responsabilitatea eșecului sau povara succesului.”

 

Alexandru Condulescu, elev clasa a XII-a 

CE  SPUN  VOLUNTARII  NOȘTRI

bottom of page