top of page

             În data de 26 noiembrie, Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa a avut plăcerea de a găzdui prima ediție a proiectului “Dezbate filmul în 4”. 

  • număr de participanți: 19;

  • locație: sediul ATDDE, situat pe strada Dr. Iacob Felix;

  • ce am vizionat: filmul documentar “I am”;

  • ce topicuri am discutat: posibilitatea individuală de a produce schimbări sau fenomene, cooperarea interumană, influența financiară asupra comportamentului uman, complexitatea ADN-ului uman, pericolul luării unei poziții discriminatorii față de o întreagă etnie din pricina unui singur individ, influența social media;

  • cu ce am rămas: să fim mai buni, pentru că bunătatea este răsplatită cu bunătate, să nu judecăm o etnie în funcție de un singur individ sau de o singură situație , ar fi ideal ca răspunsul la întrebarea “ce e în regulă cu lumea?” să fie “eu”, o faptă a noastră ar putea influența viitorul altei persoane. 

M-am simțit bine și mi s-a părut interesantă organizarea.

 

        - Atmosfera a fost foarte relaxată.

 

        - Dezbaterea și fimul din seara asta m-au pus pe gânduri.

      - M-am simțit foare bucuroasă că am putut asculta niște păreri foarte puternice.

Seara de film ATDDE

 

“Dezbate filmul în 4”

              Dezbate filmul în 4 este un proiect prin care ne propunem să abordăm teme de interes general (politică globală, ecologie, evenimente cotidiene, psihologia umană) din perspectiva a două instrumente non-formale: dezbaterea și public speaking-ul. Pe termen lung, obiectivul nostru este acela de a crea o comunitate de tineri care să conștientizeze imporţanta dialogului, a gândirii critice și a dezvoltării unor păreri pertinente pe marginea subiectelor de actualitate din societatea în care trăim.

               Evenimentele derulate în cadrul proiectului vor fi structurate în două părți: prima va presupune vizionarea unui film, fiind urmată de o a doua, reprezentată de o o dezbatere liberă pe marginea temei identificate de către audiență.

                   De ce am ales cinematografia ca punct de plecare pentru aceste dezbateri ? Pentru că este un mijloc recreativ și totodată educațional ce propune teme și situații cu care fiecare se poate identifica, punând bazele unor întrebări legate de frământări cotidiene. Filmul folosește imagini cu un impact vizual deosebit, oferind exemple elocvente pentru tematica abordată.

  Despre
Prima ediție - "I am"
Testimoniale
  Galerie de
    imagini
A doua ediție - "We are the people we’ve been waiting for"  

         

  • Subiectul discutat: Sistemul educațional din toată lumea și criza sistemului modern de educație. Lumea se schimbă incredibil de repede și sistemul de învățământ trebuie să formeze persoane cu aptitudinile necesare pentru a se adapta și a face față provocărilor. În documentarul urmărit se vorbește despre cinci elevi britanici, cu vârste cuprinse între 15-16 ani și scoate în evidență cele cinci experiențe diferite ale sistemului de învățământ și problemele acestor adolescenți ce se confruntă cu procesul de învățare și totodată se pune întrebarea dacă sistemul actual oferă tinerilor posibilitatea de a dezvolta talentele lor.

 

  • Cu ce am rămas: Chiar dacă documentarul scotea în evidență efectele negative ale sistemului educațional din Marea Britanie, prin dezbaterea făcută la acest eveniment, am ajuns la concluzia că, indiferent de țara în care locuiești, modul de învățământ poate deveni din ce în ce mai bun și poate ajuta elevii să fie din ce în ce mai competitivi unii față de alții prin șansele ce li se oferă. Un foarte mare ajutor ce are efect major asupra tinerilor elevi este tehnologia. Este o nouă etapă și un nou mod folosit în școli pentru ajutorarea copiilor de a-și dezvolta capacitatea reținerii, mai ales cea vizuală și aceștia devin competitivi în a da răspunsuri cât mai rapide. 

 "Experiența evenimentului „Dezbate filmul în 4 – Ediția a II-a” a fost una frumoasă încă de la organizarea evenimentului, prin planificarea desfășurătorului și conturarea conceptului la care am participat, și până la evenimentul în sine, unde am fost plăcut impresionată de discuțiile din cadrul dezbaterii și jocul de stimulare a creativității. Pot să spun că înveți multe lucruri din implicarea în organizarea unor astfel de evenimente din calitatea de voluntar și de asta vă încurajez să vă implicați."

                                                                                                                                                                - Elvira Istrati

Anchor 7
Anchor 8
Anchor 9

        La ora 18:00 a zilei de miercuri, 18 februarie 2015, s-a desfășurat a III-a ediție a evenimentului Dezbate filmul în patru, unde au fost prezenți 19 participanți.

      Filmul vizionat s-a numit „Terms and conditions may apply” și a avut ca temă „capcanele mediului online”. După vizionare, participanții au avut parte de un mic joculeț de cunoaștere, acesta ajutându-i atât să se destindă, cât și să se cunoască mai bine.

            Subiectele discutate au ținut de ușurința cu care acceptăm orice acord online, cât de îndreptățiți suntem să acceptăm condiții și termeni fără să citim, cât și despre cum am putea îmbunătăți sistemul actual. În documentarul urmărit se vorbește despre oferirea datelor personale, online, în schimbul privilegiilor primite din partea diverselor site-uri și cum acestea ne afectează viața personală și intimitatea la un nivel alarmant odată cu dezvoltarea tehnologiei. Ne-au fost prezentate cazuri în care oameni normali, chiar și copii, s-au trezit cu serviciile secrete la ușă din cauza unor simple postări care au fost semnalate ca fiind un potențial pericol.

           La final, participanții au fost implicați într-un joc de gândire laterală în care, împărțiți pe echipe, trebuiau să construiască scenarii pentru anumite situații date, soluția reală fiind divulgată la final. Scopul acestui joc a fost de a realiza că există multiple posibilități pentru o singură situație și că suntem întotdeauna responsabili de alegerile pe care le facem. 

A III-a ediție - "Terms and conditions may apply"  
A IV-a ediție - "The stoning of Soraya M."  

       

       În cadrul ultimei ediții a evenimentului ”Dezbate filmul în 4” au fost prezente 14 persoane, la aceeasi oră, 18:00, într-o zi de miercuri, 25 februarie 2015.                                                                                                                                     Conform structurii evenimentului, am început cu vizionarea filmului "The stoning of Soraya M", pentru ca, la finalul acestuia să avem o dezbatere moderată de către Valentin Mărișoiu, iar în încheierea serii să concluzionăm cu ajutorul jocului "The gender game", care ne-a îndrumat în formarea unei idei de ansamblu și acceptarea diversității opiniilor.

     Filmul a ridicat problema drepturilor femeii într-un stat patriarhal. A fost un film cu puternice accente dramatice, ales întocmai pentru a provoca o dezbatere aprinsă, așteptare ce a fost îndeplinită. Participanții au oscilat între nuanțe si problematici ridicate de modalitatea în care este percepută femeia, în funcție de religie, cultură, educație, tradiții sau alți factori.

        Dacă atunci când s-a pus problema egalității între sexe, participanții au fost în unanimitate de acord, lucrurile s-au schimbat cand ideea a fost privită din alt unghi: Cum rezolvăm problema discriminării? De această dată părerile au fost împărțite, cu toții având argumente valide: este dificil să eliminăm o nedreptate fară să cădem în cealaltă extremă: discriminarea pozitivă. Dar acest risc nu trebuie să ne descurajeze în procesul de rezolvare.

      La final, participanții au fost încurajați să găsească rolurile sexelor în diferitele medii (familie, societate), îndrumând întreg grupul spre aprecierea și în egală măsură atât a femeilor, cât și a bărbaților. 

Anchor 10
bottom of page