Phoenix: Sun Rise and Shine
În perioada 1-8 aprilie ATDDE a fost reprezentată de către colega noastră, Flavia Florea, în cadrul proiectului Erasmus+, Phoenix: Sun Rise and Shine, desfășurat la Lyon. Acesta a dezbătut tema adicției în rândul tinerilor și a fost organizat în vederea obținerii de soluții pentru prevenirea, asistarea și reintegrarea lor în societate, în cadrul proiectului fiind implicate șapte țări: Letonia, Estonia, Grecia, Italia, România, Croația și nu în ultimul rând Franța.
Context
Fiecare dintre noi am avut contact direct sau indirect cu lumea drogurilor și a abuzului fizic, fie că am auzit în media, fie că am avut prieteni care au avut parte de experiențe de acest gen, fie că am fost direct implicați.
Atitudinea față de acest subiect a fost întotdeauna una reținută, iar din cauza acestui context acțiunile contra abuzului în general necesită determinare, timp și empatie. Majoritatea persoanelor care au luat inițiativa în a demara proiecte și seminarii contra abuzului au fost marcați de experiențe personale sau experiențe ale persoanelor dragi.
Cum s-a desfășurat
O primă activitate în cadrul proiectului a fost vizitarea unui centru de reabilitare pentru dependenții de droguri, alcool și alte probleme adictive. Ne-au fost prezentate spațiile în care aceștia își desfășoară cursurile și activitățile non-formale, urmând ca apoi să primim mai multe informații direct de la angajații instituției. Am avut parte apoi de o conferință organizată într-un teatru în care fiecare membru și-a prezentat asociația din care face parte și motivul participării la acest proiect în conformitate cu obiectivele asociației. A fost o conferință restrânsă, dar ne-am bucurat de vizita primarului zonei în care am fost cazați, pentru ca seara să asistatăm la Cina Interculturală, unde reprezentanții fiecărei țări au venit cu mâncăruri și băuturi specifice.
A 3-a zi a fost una extraordinar de importantă pentru proiect, fiind organizată o conferință pe tema schimbului de bune practici privind adicția în rândul tinerilor. Au fost prezente peste 100 de persoane, presa franceză, doctori psihiatrii și psihologi renumiți în Franța și reprezentanți importanți ai regiunii Rhonald. În cadrul conferinței am avut onoarea de a reprezenta România, vorbind atât despre propria mea experiență cu drogurile din trecut, cât și despre experiențele pe care persoane dragi mie le-au avut. Feedback-ul pe care l-am primit a fost unul emoționant.
A 4-a zi a fost una de relaxare și vizitare a Lyonului. Am vizitat frescele Fresco Lyonnais, catedrala Saint Jean Baptiste de Lyon, pasajele secrete din Lyon și magazine vechi de sute de ani.
A 5-a zi am sărbătorit Paștele catolic. A urmat apoi un workshop în cadrul căruia românii au prezentat 2 filmări din care reieșea puterea tinerilor de a trece peste greutăți, odată ce aceștia au voință și-și doresc cu adevărat. Au fost prezenți 2 invitați ai unei fundații importante, partenere ale asociației din Lyon, care s-a extins internațional, având ca scop reintegrarea oamenilor străzii în societate și găzduirea acestora pe parcursul pregătirii lor pentru o viață independentă. Am discutat despre metode de prevenție contra adicțiilor, fiind implicați cu toții în jocuri pe echipe pentru a dezbate ce semnifică pentru noi dependența.
A 6-a zi am continuat seminarul din ziua precedentă, găsind metode de prevenție pe echipe și înțelegând importanța acțiunii împotriva dependenței. Am vizitat apoi restul locurilor istorice din Lyon: Bazilica Notre Dame din Fourviere, dealul Croix-Rousse, dealul Fourviere, ruinele de la teatrele romane și Parc de la tete d'or, de o frumusețe și o dimensiune incredibile, având o grădină zoologică integrată în interiorul parcului. Seara am împărțit mâncare și produse de igienă oamenilor fără adăpost și celor care stau în mall în lipsa unei locuințe. A fost o activitate emoționantă și înduioșătoare, am auzit povestea multor oameni care stăteau pe străzi, inclusiv a unui român, și nu am putut să nu apreciem atitudinea pozitivă de care aceștia dau dovadă într-o asemenea situație.
Ultima zi am început-o vizitând fundația ai cărei membri ne-au fost invitați în workshop-ul din a 5-a zi. Am vizitat clădirea pe care aceștia au construit-o pentru oamenii fără adăpost și am stat de vorbă cu unul dintre cei salvați de către această fundație. Nu puteam să nu remarcăm eforturile extraordinare pe care acești oameni le fac pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost să se reintegreze în societate.
”A fost o experiență nemaipomenită, participanții fiind extrem de prietenoși și înțelegători. Am fost un colectiv cu adevărat minunat, conectându-ne cu toții la subiectul principal al acestui proiect și ajutând fiecare cu idei inovatoare împotriva abuzului. Am învățat cât optimism există în cei care au reușit să treacă peste dependențe greu de stăpânit sau peste abuzuri fizice, în oamenii care nu au casă și își duc traiul de pe-o zi pe alta și mai ales în cei care fac tot posibilul pentru a oferi ajutor acestor oameni cu probleme. Pot spune că această experiență mi-a schimbat modul de gândire în bine și am învățat despre cât de multe oscilații poate avea viața. Cel mai important gând cu care am plecat din Franța a fost acela că în orice situație te afli, oricât de greu este, trebuie să reușești, pentru că ai această forță în tine și nimic din lumea asta nu te poate doborî, o dată ce o găsești.
Ca elemente de dezvoltare personală, am învățat cum să reacționez și să mă comport într-o societate străină, să ascult cu atenție și să analizez bine contextul unei discuții, să vorbesc în public pe un ton relaxat și încrezător, să învăț să ofer și să primesc feedback și, mai ales, să fiu motivată să țintesc sus.
Franța pentru mine a fost o lecție nemaipomenită, atât intelectuală cât și spirituală.”
Flavia Florea