top of page

Erasmus+: Europe Around Gender Equality

 

 

Despre

În perioada 14-22 aprilie, ATDDE a fost reprezentată de către colegii noștri Mircea Cristian Deaconu și Andreea Brînzei în cadrul proiectului Erasmus + Europe Around Gender Equality, desfășurat în Soure, Portugalia. Acesta a dezbătut tema egalității între naționalități, îmbunătățirea ca lideri a tinerilor, îmbunătățirea calității muncii tinerilor, în proiect fiind implicate 28 de persoane din 6 țări: România, Turcia, Italia, Franța, Polonia, respectiv Portugalia. 

Cum s-a desfășurat

     Prima zi, la sosirea noastră în Soure, am fost întâmpinați de către Ines Cerca, liderul organizației, după care, împreună cu toți participanții am luat cina, fiind un bun prilej de a-i cunoaște pe cei alături de care urma să ne desfășurăm activitățile. 

 

      A doua zi am fost întâmpinați de către organizatori și de către Primarul localității Soure chiar în locația în care ne-am desfășurat activitatea pe parcursul celor 8 zile și ne-au fost prezentate obiectivele cursului, Europe Around Gender Equality, precum și câteva informații despre programul Erasmus+. Seara, atmosfera a fost întreținută de către participanții Turciei și României, care, pe rând, și-au prezentat țara, bucurându-ne cu mâncăruri, băuturi și dansuri specifice.

 

     A treia zi a început cu un energizer, iar în prima parte s-a discutat despre conceptul egalității între sexe, urmând ca în a doua parte a zilei participanții Turciei și Italiei să prezinte situația egalității între sexe în țările lor. Ziua s-a încheiat cu seara portugheză, fiindu-ne prezentată mult mai bine frumoasa țară în care ne aflam. De asemenea, am fost încântați cu muzică tradițională Fado și cinstiți cu renumitul vin de Porto.

 

     ”Au fost 8 zile pe care le-am petrecut la superlativ, în fiecare zi învățând lucruri noi despre fiecare țară și despre fiecare reprezentat, o experiență interesantă din care am înțeles că toți suntem egali, indiferent că avem altă religie, tradiții sau obiceiuri, iar cel mai important este să respectăm și să înțelegem cultura fiecărui popor, mai ales alegerile fiecărei persoane în parte și să nu ne ghidăm după stereotipuri. Toți participanții au fost prietenoși, dar consider că ”proba” la care toți am fost supuși a fost cea a înțelegerii și a respectului, pe care toți am trecut-o cu brio. Ne-am implicat intens în dezbaterile zilnice referitoare la subiectul principal, iar fiecare dintre noi a contribuit cu idei și soluții în ceea ce privește situația egalității între femei și bărbați.” 

                                                                                                                                                                                                                                                          Andreea și Mircea

Testimoniale

Galerie

 

 

     A patra zi a continuat cu prezentarea situației egalității între sexe din România, Polonia și Franța. În a doua parte a zilei s-a discutat despre situația menționată în întreaga Europă, după fiecare prezentare având loc o sesiune de întrebări și concluzii menite să ne ajute să înțelegem mai bine situația specifică din fiecare țară. În seara respectivă reprezentanții fiecărei țări au prezentat pe rând organizațiile din care fac parte.

  

    A cincea zi am mers în orașul Coimbra, am vizitat ruinele romane și am discutat despre egalitatea între bărbați și femei din acele vremuri, după care am vizitat Universitatea din Coimbra, cea mai mare din Europa. Seara, au avut loc discuții referitoare la ceea ce văzusem și aflasem pe timpul zilei.

 

       A șasea zi am discutat despre metode de a lucra cu tinerii, continuând cu prezentarea țărilor de către participanții din Italia, Polonia și Franța. Dintre cele mai interesante, am reținut gesturile și mâncărurile specifice italienilor, vodka polonezilor și umorul negru al francezilor.

 

     A șaptea zi a culminat cu dezbaterea discriminării și a violenței între sexe din fiecare țară, activitate la care a luat parte și un avocat care ne-a explicat situația din Portugalia și ne-a făcut să înțelegem mai bine situația din punct de vedere legislativ. 

      De asemenea, am participat la un workshop de fotografie, în cadrul căruia ni s-au predat câteva lucruri esențiale despre aparatul foto pe care toată lumea îl utilizează și care este indispensabil aproape în orice situație. O altă activitatea a fost practicarea alpinismului în incinta școlii din Soure.

 

  A opta zi am dezbătut oportunități pentru viitoare proiecte, am sintetizat cele deprinse pe parcursul săptămânii, am realizat evaluarea cursului și am participat la petrecerea de rămas bun în cadrul unei cine, unde au fost prezenți organizatorii, colaboratorii și participanții. 

bottom of page