top of page

Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului imaterial

 

 

     Asociația Tineri pentru Dezvoltare Durabilă în Europa, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală norvegiană Romers Rettigeter, anunță demararea implementării proiectului ”Cultura romă: conservarea și revitalizarea meșteșugurilor, parte a patrimoniului imaterial”. Proiectul, finanțat prin Granturi SEE, se va desfășura pe o perioadă de 6 luni și urmărește să revitalizeze patrimoniul imaterial al etniei rome, prin promovarea meșteșugurilor rome tradiționale, aflate astăzi pe cale de dispariție. Prin activitățile propuse, prezentul proiect promovează toleranța și importanța diversității culturale, căutând să combată imaginea negativă a romilor în societate și să accentueze valoarea reală pe care aceștia o pot aduce în comunitate. 

    Pentru ca obiectivul general să fie atins, pe parcursul proiectului vor avea loc două expoziții, una la București și alta la Sibiu, în cadrul cărora vor fi prezenți meșteșugari din comunitățile rome pentru a-și expune produsele în fața publicului larg. Totodată, vor fi organizate cinci ateliere de lucru în școlile bucureștene. Acestea sunt dedicate elevilor și au scopul de a crea un cadru prielnic dedicat discuțiilor între generații, unde meșteșugarii vor putea transmite tradițiile seculare noii generații.

     Pentru atingerea componentei de documentare vor fi organizate vizite în comunitățile de romi, în urma cărora se va realiza un studiu ce va valorifica cinci meserii rome tradiționale. Studiul va fi transpus și pe o platformă interactivă online, unde vor fi expuse obiecte făurite de meșteșugarii romi împreună cu prezentarea fiecărui meșteșug în parte, precum și materiale video sau testimoniale ale meșteșugarilor.

   Ceea ce ne propunem în urma activităților menționate este adaptarea acestor meșteșuguri la contextul contemporan și crearea unei modalități prin care să creștem gradul de implicare a publicului larg în acțiuni de valorizare a patrimoniului intangibil al romilor. 

Activități desfășurate

Pentru mai multe detalii legate de desfășurarea proiectului puteți accesa pagina de facebook de la urmatorul link : https://www.facebook.com/romaculture.ro

bottom of page